ביצים הם מקור משמעותי לכולסטרול בתזונה, אך הן גם מקור איכותי לויטמינים, חלבון, פוספוליפידים וקרוטנואידים. בחיפוש אחר גורמי סיכון ניתנים לשינוי למחלות קרדיווסקולריות, נושא צריכת הביצים נבדק בעבר ולא הניב תוצאות חד משמעיות שקושרות צריכת ביצים לסיכון למחלות אלו. מחקר זה בדק את הקשר בין צריכת ביצים ומחלות קרדיווסקולריות בקרב כחצי מיליון מבוגרים בסין.
עוד בעניין דומה
כ-460,000 מבוגרים סינים בגילאי 30-79 נכללו במחקר פרוספקטיבי שנערך בשנים 2004-2008. המשתתפים מילאו שאלונים לגבי התזונה שלהם וצריכת הביצים. מידע על מצבם הרפואי נאסף באופן אקטיבי וכן ממאגרי תיעוד רפואי. המשתתפים שללו סרטן, מחלה קרדיווסקולרית או סוכרת. התוצאות כללו תמותה מסיבה קרדיווסקולרית, מחלת לב איסכמית, אירוע כלילי חריף ושבץ מוחי איסכמי או המורגי.
נתונים סטטיסטיים: 13.1% מהמשתתפים דיווחו על צריכה של ביצים מדי יום (בממוצע 0.76 ביצים ליום), ו-9.1% צרכו ביצים לעיתים רחוקות (0.29 ביצים ליום).
הסיכון היחסי לאירוע קרדיווסקולרי כלשהוא היה נמוך יותר בקבוצה שצרכה ביצה מדי יום לעומת אלה שלעיתים נדירות (HR 0.89, רווח בר סמך של 95% 0.87-0.92). הסיכון היחסי לאירוע למחלת לב איסכמית, אירוע כלילי חריף, שבץ המורגי ושבץ איסכמי היה 0.88, 0.86, 0.74 ו-0.9 בהתאמה.
הירידה בסיכון הייתה תלויית-מינון ביחס לכל התוצאות שנבדקו. בקרב מי שצרכו ביצים מדי יום הסיכון לתמותה קרדיווסקולרית היה נמוך ב-18% והסיכון לשבץ המורגי היה נמוך ב-28% לעומת צריכה נמוכה.
סיכום: החוקרים כי סיכמו כי באוכלוסייה הסינית צריכה של ביצה ליום נמצאה קשורה לסיכון נמוך משמעותית למחלות קרדיווסקולריות בהשוואה לצריכה נמוכה.
מקור:
Qin C, Lv J, Guo Y, et al. Heart. Published Online First: 21 May 2018.
ערכה: ד״ר נועה גולדשר מינרבי